+
Klanten vertellen
8,8 -
287 reviews
Persoonlijk familiebedrijf
Ook service aan huis
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305

Driewieler met trapondersteuning

Een fiets met trapondersteuning is een uitkomst voor veel mensen die wél graag met de fiets op pad gaan, maar op zoek zijn naar iets meer comfort en een extra duwtje in de rug. Trapondersteuning is dan de ideale uitkomst om toch buiten in beweging te blijven. Tel daar de voordelen van een driewielfiets bij op en je bent helemaal zorgeloos onderweg. Met een driewielfiets met trapondersteuning kies je voor stabiliteit, veiligheid en een wereld die aan je voeten ligt. Hoe zit het eigenlijk met de verschillende soorten trapondersteuning bij een elektrische driewieler?

Bericht vervolgt zich na de afbeelding
oude vrouw fiets op nieuwe elektrische driewieler

Wat houdt trapondersteuning in?

Fietsfabrikanten zijn al tientallen jaren bezig met het makkelijker en lichter maken van het fietsen op een tweewieler. In het verleden werd dat nog gedaan met een benzinemotor waarmee men onafhankelijk van de trappers gas kon geven. In feite was er dan sprake van een fiets met trapondersteuning zonder accu en werd de fiets dan in ieder geval gedeeltelijk als snorfiets gebruikt. Tegenwoordig is de trapondersteuning op fietsen elektrisch en spreek je van een e-bike of elektrische fiets. Het is daarbij goed om op te merken dat elke vorm van elektrische trapondersteuning die mogelijk is op een fiets met twee wielen, ook kan worden ingezet op een elektrische driewieler. Het principe blijft hetzelfde. Op het moment dat je begint met trappen, krijgt de elektrische motor een signaal om mee te gaan helpen. Met trapondersteuning fiets je op die manier lichter dan je normaal zou fietsen, of haal je meer snelheid uit dezelfde kracht. Er zijn twee soorten trapondersteuning mogelijk bij een elektrische fiets: trapondersteuning met een rotatiesensor en trapondersteuning met een trapkrachtsensor. Wat is het verschil tussen deze sensoren en de motoren die erbij horen?

Bericht vervolgt zich na de afbeelding
oud stel zijn blij met driewielfiets

Trapondersteuning met een rotatiesensor

Een rotatiesensor zit op de trapas, tussen de trappers. Deze sensor meet hoe vaak de trappers rondgaan gedurende een bepaalde periode. Daarbij gaat het systeem uit van een ideaal aantal omwentelingen per minuut. Als de trappers dit aantal omwentelingen niet halen, compenseert de motor het verschil. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat je bij het wegfietsen meteen met een vaartje op weg bent. De hoeveelheid ondersteuning die je ervaart, kun je zelf regelen met het display. Als een driewielfiets wordt uitgerust met trapondersteuning met een rotatiesensor, zit de motor meestal op het voorwiel. In combinatie met het plotselinge vooruit schieten bij het wegrijden, vinden ouderen dit type trapondersteuning meestal niet zo prettig. Er is een kans dat het voorwiel slipt op nattigheid of gevallen bladeren in een bocht. Wel kun je met dit type driewielfiets vrij hard fietsen met relatief weinig inspanning. Dat is met name voor mensen die in een van beide benen minder kracht hebben een uitkomst. Zij worden snel en maximaal ondersteund en kunnen als het ware met weinig inspanning toch flink doorfietsen, tot 25 kilometer per uur. Let wel op dat de accu bij een maximale trapondersteuning sneller leeg is! Ook mensen die vroeger een tweewieler met rotatiesensor hebben gehad, zouden zich vertrouwder kunnen voelen met deze variant. Het testen van verschillende driewielfietsen is daarbij erg belangrijk.

Trapondersteuning met een trapkrachtsensor

Bij een elektrische fiets met een trapkrachtsensor zit de sensor in de middenmotor gebouwd, bij de trappers. Het verschil van dit type trapondersteuning met de elektrische fiets met de rotatiesensor, is dat de trapkrachtsensor meet hoeveel druk je uitoefent op de trappers. Als je dus harder trapt, dan geeft de fiets ook meer ondersteuning. Dit heeft als gevolg dat de fietservaring natuurlijker is dan bij een rotatiesensor. Je fietst immers harder als je meer kracht zet, net als bij een fiets zonder trapondersteuning. Je schiet hierbij dus ook niet vooruit als je begint met fietsen, wat veel veiliger is. Je fietst rustiger, ‘normaler’ en met een zeker gevoel. Juist daarom worden er steeds meer nieuwe elektrische fietsen ontwikkeld met een goede middenmotor met trapkrachtsensor. Dat geldt voor zowel twee- als driewielers.

De rotatiesensor verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Dat komt ook door het feit dat driewielfietsen met een trapkrachtsensor en een middenmotor veel meer mogelijkheden kennen. De techniek is gewoon beter. Daarbij is er meer mogelijk met het display. Je kunt er zelfs kaarten van de omgeving op tonen. Ook zit het gewicht van de motor onder het lichaam bij de trappers, wat een logische plek is. De motor op het voorwiel van een driewielfiets met een rotatiesensor heeft veel meer te verduren. Elke keer dat er een tegel los ligt of je iets te hard de stoeprand op fietst, krijgt de motor een klap. Daarom kiezen steeds meer fabrikanten en consumenten voor een middenmotor.

Elektrische driewieler met trapondersteuning van Senzup

Uiteindelijk is de keuze voor een elektrische driewieler heel persoonlijk. Het blijft een kwestie van smaak wat het beste bij iemand past. Gewoon uitproberen die elektrische driewieler! In de showrooms van Senzup staan veel verschillende modellen klaar om getest te worden. Het gaat hier om driewielfietsen met en zonder trapondersteuning. Daarbij verkopen we vooral elektrische driewielfietsen met trapondersteuning op basis van een trapkrachtsensor, maar ook nog een paar modellen met een rotatiesensor. Wij adviseren modellen met een middenmotor, zoals de Spirit, de Move of de Roma. Deze driewielfietsen werken allemaal met een trapkrachtsensor en middenmotor van Bosch, de Active Line Plus. Deze komt bij de Consumentenbond als beste uit de test van alle middenmotoren. Dat zit dus wel goed!

Als je van tevoren een afspraak maakt, weet je zeker dat een van onze adviseurs alle tijd voor je heeft en zorgen we dat de koffie klaarstaat. Samen kijken jullie dan welke soort elektrische driewieler de beste keuze is voor jou. Als je twijfelt tussen de verschillende soorten motoren, kun je ze gewoon allemaal uitproberen. Zo kom je altijd bij de perfecte driewielfiets uit.

Misschien ook interessant voor jou

Op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten?