<style>.compare-2{fill:inherit;stroke:inherit;stroke-miterlimit:10}+
Bel direct
0800 – 0468
Bel direct
0800 – 0468
8.7 (153)
0800 – 0468
Terug naar blogoverzicht
Blog > Fit met David: blijven bewegen, ook met een prothese

Fit met David: blijven bewegen, ook met een prothese

Tips en weetjes

In de blogserie ‘fit met David’ geeft manueel en fysiotherapeut David de Munnik handige tips, leuke weetjes en boeiende inzichten rond het thema ‘vitaliteit’.

Protheses zijn een uitkomst voor mensen die last hebben van versleten gewrichten, maar brengen vaak een lange revalidatietijd met zich mee. David legt uit: “Mensen met een nieuwe knie, heup of schouder denken vaak dat het daarmee ‘opgelost’ is, maar er komt nog een intensieve periode achteraan. Alles gewoon blijven bijhouden, dan komt het helemaal goed!”

man en vrouw in beweging, hardlopend

Neem de tijd

“Dat is het beste advies dat ik geven kan: neem goed de tijd voor je revalidatie,” vertelt David. “Je hebt de tijd nodig om aan je kunstgewricht te wennen. Je moet kracht, coördinatie en mobiliteit opbouwen. Eigenlijk moet je je nieuwe lichaamsdeel weer vanaf het begin leren te gebruiken. Ook moet je je balans weer leren te vinden. En toegegeven, dat is hard werken. Gelukkig krijg je er heel veel voor terug.”

 

Hoe haal je het beste uit je kunstgewricht?

Hoe heb je het meeste profijt van bijvoorbeeld een nieuwe knie? “Als de revalidatieperiode erop zit, moet je juist volhouden,” laat David weten. “Het vervolgtraject is minstens zo belangrijk als de revalidatie zelf. Probeer dus je dagelijkse bewegingen op peil te krijgen en te houden. Eventueel slecht weer hoeft je daarbij niet tegen te houden. In een ander blog vertel ik wat je allemaal in je eigen huis kunt doen, maar je kunt ook in de auto stappen en naar het winkelcentrum rijden om lekker te winkelen. Allemaal perfect voor je nieuwe knie of heup! Je hebt er zo een paar kilometer op zitten. En vergeet niet dat de sportschool ook overdekt is…”

 

Hét moment om te beginnen

De kans is groot dat je in de tijd voordat je de prothese kreeg minder bewoog door de klachten die je had van je versleten gewricht. “Dan ben je nu op een mooi moment gekomen om door te pakken,” vertelt David enthousiast. “Omdat je toch al aan het revalideren bent of die fase net hebt afgesloten, houd je het veel makkelijker vol dan wanneer je vanaf nul moet beginnen. Blijf doorgaan met bewegen en breng je mobiliteit en kracht naar een hoger niveau. Zo sta je fitter, gezonder en energieker in het leven met je kunstgewricht!”

Benieuwd naar wat David nog meer te vertellen heeft? Lees dan zijn blog over sport en fysiotherapie en doe er je voordeel mee!

Over David

David de Munnik (MSc) is manueel en fysiotherapeut. Na ruim tien jaar in Nederland in de gezondheidszorg te hebben gewerkt, heeft hij de sprong in het diepe gemaakt en is hij bij een vooraanstaande praktijk in Meilen, Zwitserland aan de slag gegaan. In zijn vrije tijd ontdekt hij de schitterende Zwitserse bergwereld op ski’s, met de mountainbike of gewoon te voet.

Op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten?

Misschien ook interessant voor jou