+
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Bel
Menu
Menu
Menu
Terug naar het hoofdmenu
Menu
Driewielfietsen
Brochure aanvragen
Terug naar het hoofdmenu
Menu
Badkamers
Brochure aanvragen
Terug naar het hoofdmenu
Menu
Over ons
Brochure aanvragen
Terug naar blogoverzicht
Blog > Fit met David: kom in beweging!

Fit met David: kom in beweging!

Tips en weetjes

In de nieuwe blogserie ‘fit met David’ geeft manueel en fysiotherapeut David de Munnik handige tips, leuke weetjes en boeiende inzichten rond het thema ‘vitaliteit’.

Soms kan het best een uitdaging zijn om genoeg te bewegen. Als het koud weer is of het regent, nodigt dat niet uit om een ommetje te maken of een stuk te gaan fietsen. “Toch is het belangrijk om in beweging te blijven,” vertelt David. “Het op peil houden van de spierkracht en conditie is van vitaal belang voor de gezondheid, zeker voor ouderen. Veel kleine en grote klachten zijn te voorkomen en zelfs op te lossen met eenvoudige alledaagse handelingen.”

 

Als sneeuw voor de zon

Een groot aantal ongemakken en pijntjes waar mensen al jaren mee lopen, komen voort uit een tekort aan beweging. “In mijn praktijk zie ik veel oudere cliënten die last hebben van nek- of rugklachten,” zegt David. “Dit zijn vaak problemen die al langere tijd spelen, want acute nieuwe nek- of rugklachten na je zestigste of zeventigste komen niet zo veel voor.”

“Mensen proberen vaak de pijn te verlichten door hun lichaamshouding te veranderen en zo bepaalde pijnlijke gebieden te ontzien en de klachten te ontwijken. Het resultaat hiervan is precies het tegenovergestelde: de klachten verergeren. Doordat de lichaamsdelen minder gebruikt worden, neemt de spiermassa af en komt alles nog vaster te zitten. De beste remedie is vaak juist oefening. Beweeg, train, belast en heb vertrouwen in de kracht van je lichaam. Blijf doen wat je altijd al deed en je klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

 

Minder blessures bij fitheid

Niet alleen bij aanhoudende klachten is een actieve levenshouding belangrijk. “Mensen met wat meer spierkracht hebben een betere coördinatie,” laat David weten. “Daardoor zullen ze minder vaak struikelen over drempels, blijven hangen achter een vloerkleed of een traptrede missen. Daar komt bovenop dat áls ze een keer een valpartij maken, ze minder lelijk terechtkomen en dus niet snel iets breken. Dit komt de eventuele angst voor bijvoorbeeld traplopen weer ten goede. Eigenlijk merk je op die manier dus heel snel dat je je een stuk fitter gaat voelen en meer dingen wilt gaan ondernemen. Zo houd je langer zelf de regie over je leven en ben je niet afhankelijk van medische hulpmiddelen.”

 

Houd jezelf in de gaten

Natuurlijk zijn niet alle klachten op te lossen door je spiermassa op peil te houden en meer te bewegen. Bij aanhoudende of erger wordende ongemakken is het altijd verstandig om een huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Én houd de blogs van Senzup in de gaten, want David heeft nog veel meer te vertellen over hoe jij je conditie en vitaliteit naar een hoger niveau kunt brengen!

Over David

David de Munnik (MSc) is manueel en fysiotherapeut. Na ruim tien jaar in Nederland in de gezondheidszorg te hebben gewerkt, heeft hij de sprong in het diepe gemaakt en is hij bij een vooraanstaande praktijk in Meilen, Zwitserland aan de slag gegaan. In zijn vrije tijd ontdekt hij de schitterende Zwitserse bergwereld op ski’s, met de mountainbike of gewoon te voet.

Op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten?

 

Misschien ook interessant voor jou