+
Klanten vertellen
8,8 -
287 reviews
Persoonlijk familiebedrijf
Ook service aan huis
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Terug naar blogoverzicht
Blog > Veilig douchen, hier moet je op letten

Veilig douchen, hier moet je op letten

Badkameroplossingen Tips en weetjes

Wanneer je een dagje ouder wordt wil je natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Veiligheid in huis is daarom een belangrijk aandachtspunt, zo ook veilig douchen.
Hoe zorg je ervoor dat lekker douchen ook veilig douchen blijft? Daar geven we je in dit artikel antwoord op!

Lage instap, wel zo veilig

De instap in de douche is allesbepalend bij veilig douchen. Bij het ouder worden, gaat het hoger optillen van de benen lang niet altijd gemakkelijk meer. Het risico van het verliezen van je evenwicht wordt daarom ook hoger.

Om een eventuele val te voorkomen is het belangrijk dat de instap in de douche zeer gemakkelijk is. Kies daarom voor een 100% vlakke vloer in de douche, of ga voor een douchecabine met een zeer lage (verwaarloosbare) instap, zoals de inloopdouches van Senzup.

Lage instap in douche
Handgrepen voor veilig douchen

Juist geplaatste handgrepen voor veilig zittend en staand douchen

Handgrepen geven je extra zekerheid en helpen je om veilig te douchen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je veilig staand kan blijven douchen, maar helpen ook bij het gaan zitten en weer opstaan wanneer je gebruik maakt van een douchestoel.

Ga altijd voor een doordacht geplaatste handgreep die goed vastgezet is in de muur, zodat de handgreep in geval van nood jouw volle lichaamsgewicht kan dragen. Kies daarom nooit voor een handgreep met een zuignap. Een dergelijke handgreep is misschien gemakkelijker gemonteerd, maar de zuignap kan loslaten wanneer er kracht op komt te staan met desastreuze gevolgen vandien.

Anti slip douchevloer voor meer grip

De combinatie van water, zeep en shampoo maken een badkamertegel gladder. Daarom hebben badkamertegels een zogenaamde R-waarde om aan te geven hoe stroef ze zijn. Hoe hoger de R-waarde, hoe stroever te tegel. Wij raden aan om minimaal voor R11 te gaan wanneer je op de tegelvloer veilig wilt douchen.

Nog beter is om te gaan voor een echte antislipvloer. Zo zijn al onze seniorendouches voorzien van een Biotec-vloer met antislip. Dit zorgt ervoor dat de vloer zelfs in een natte douche niet glad is.

anti slip douchevloer met lage instap
CoolTouch Thermostaat voor douche die niet heet wordt aan de buitenkant

Cooltouch thermostaatkraan

Wij raden aan om de mengkraan de deur uit te doen wanneer je veilig wilt blijven douchen. Mengkranen hebben een aantal nadelen:

Handmatig mengen kan zorgen voor een onverwacht koude of te hete douche
Temperatuur van het water is afhankelijk van de waterdruk en kan schommelen wanneer een andere kraan in het huis geopend wordt.
Temperatuur kan omhoog of omlaag schieten wanneer je per ongeluk tegen de kraan stoot.

Om deze redenen raden wij aan om te gaan voor een thermostaatkraan. Deze kranen hebben meestal een handige aanduiding van temperatuur en bovendien hoef je er nooit meer aan te komen wanneer deze eenmaal is ingesteld op een -voor jou- aangename temperatuur. Bovendien zit op een goede thermostaat een beveiliging die voorkomt dat de temperatuur per ongeluk wordt aangepast.

Onze cooltouch thermostaat heeft bovendien nog een ander belangrijk voordeel: de kraan wordt aan de buitenkant niet heet, waardoor je deze veilig kan aanraken zonder jezelf te verbranden. Als dat nog niet veilig douchen is?

Douchestoel of douchekruk voor zittend douchen

Wanneer het moeilijker wordt om te blijven staan onder de douche is het prettig om zittend te kunnen douchen. Dit is mogelijk met een douchestoel of douchekruk.

Douchestoelen komen in allerlei vormen en maten:

Reguliere douchestoel met antislip poten
Opklapbare douchestoel die aan de muur wordt gemonteerd
Verrijdbare douchestoel met wielen

Iedere stoel heeft voor- en nadelen. De beste stoel is afhankelijk van jouw situatie. Zo is een reguliere douchestoel ook aan de wastafel te gebruiken, maar het verplaatsen ervan is niet eenvoudig. Een verrijdbare douchestoel is handig wanneer je in een rolstoel zit of slecht ter been bent, maar je badkamer moet ruim zijn en drempels kunnen een probleem vormen. Laat jezelf daarom goed informeren over de beste douchestoel waarmee je veilig kan blijven douchen!

Douchestoel voor veilig zittend douchen
veilige douchedeur te bedienen met slechts een hand

Comfortabele douchedeur

Bij veilig douchen hoort ook een veilige douchedeur! Of helemaal geen deur natuurlijk, als jouw badkamer dit toelaat. Wanneer je wel gaat voor een douchedeur, dan moet deze deur licht zijn en gemakkelijk te sluiten met één hand, zodat je de andere hand vrij hebt om jezelf in evenwicht te houden. Test daarom altijd even hoe eenvoudig je de deur achter je sluit wanneer je de doucheruimte betreedt.

Veilig douchen in 1 dag

Wist je dat wij ervoor kunnen zorgen dat je in 1 dag veilig kunt douchen? Wij begrijpen dat het vervelend is om lang in de rommel te zitten wanneer je besluit om de badkamer aan te passen op het gebied van veiligheid. Daarom installeren wij een veilige inloopdouche (of andere badkamer-oplossing) in slechts 1 dag.

Lees in dit artikel hoe wij een bad vervangen door een inloopdouche in 1 dag.

Toch liever een bad in plaats van een douche? Lees wat het beste seniorenbad is voor jouw situatie.

Advies nodig op het gebied van veilig douchen?

Ieder mens en iedere badkamer is anders, daarom kunnen wij ons best voorstellen dat je persoonlijk advies wil om veilig te kunnen blijven douchen. Wij voorzien jou graag van advies op maat. In onze showroom, of gemakkelijk bij jou thuis.

Maak een vrijblijvende advies afspraak op onze website of bel naar 0180–335305.

 

Op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten?

 

Misschien ook interessant voor jou