+
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Bel ons: 0180 - 335305
Iedere dag bereikbaar
Sluit
Iedere dag bereikbaar
0180–335305
Bel
Menu
Menu
Menu
Terug naar het hoofdmenu
Menu
Driewielfietsen
Brochure aanvragen
Terug naar het hoofdmenu
Menu
Badkamers
Brochure aanvragen
Terug naar het hoofdmenu
Menu
Over ons
Brochure aanvragen
Terug naar blogoverzicht
Blog > Fit met David: blijven sporten of fysiotherapie?

Fit met David: blijven sporten of fysiotherapie?

Tips en weetjes

In de nieuwe blogserie ‘fit met David’ geeft manueel en fysiotherapeut David de Munnik handige tips, leuke weetjes en boeiende inzichten rond het thema ‘vitaliteit’.

Was sporten voor jou altijd een goede uitlaatklep? Vaak zijn er meer mogelijkheden om actief te blijven dan je denkt. En als bepaalde lichamelijke handelingen wat lastiger worden, biedt professionele fysiotherapie vaak prettige handvatten om het leven soepel te houden. Maar wanneer is fysiotherapie echt nodig? En wat kun je zelf doen voordat de weg naar een fysiotherapeut noodzakelijk is? David legt het uit.

Bericht vervolgt zich na de afbeelding

Doe wat je leuk vindt

“Er is niks prettiger dan plezier beleven aan de sport die je altijd hebt uitgeoefend,” zegt David. “Natuurlijk kan dat niet altijd op hetzelfde niveau als jaren geleden. Gelukkig zijn er in veel grote en kleine steden genoeg initiatieven voor ouderensport te vinden, zoals badminton en gymnastiek, maar bijvoorbeeld ook dansen. Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit wat je doet, als het maar een beetje intensief is. Doen wat je leuk vindt dus, gewoon met een stapje terug. En het hoeft niet eens een ‘echte’ sport te zijn. Een rondje lopen of fietsen doet ook al wonderen. En zoals ik in een ander blog vertel, kun je veel energie halen uit heel gewone alledaagse klusjes.”

 

Schrik niet van wat spierpijn

“Last van je spieren bij inspanning heb je op elke leeftijd,” legt David uit. “Vooral na de eerste keer of een lange periode van rust. Je zult merken dat het na een dagje ongemak alweer een stuk beter gaat, en de volgende keer wéér beter. Herhaling en regelmaat zijn hierin de magische woorden. Alles staat of valt met de intensiteit van de training. Heel lichte oefeningen zijn natuurlijk een stuk makkelijker, maar brengen geen tot weinig rendement met zich mee. Je lichaam mag dus best geprikkeld worden; je wordt er alleen maar sterker van.”

 

Houd het eenvoudig

“Als je merkt dat je last krijgt bij je dagelijkse bewegingen, kun je altijd contact opnemen met een fysiotherapeut,” gaat David verder. “Zelf geloof ik dat je met name ouderen op een functionele manier moet helpen voor een optimaal resultaat. Dus niet allerlei moeilijke oefeningen bedenken, die gaan alleen maar tegen staan. Zorg dat je dingen traint waar je in het dagelijks leven ook echt wat aan hebt en die je meteen in de praktijk kunt brengen. Denk hierbij aan lopen, fietsen, krachttraining voor de benen en traplopen. Als je de dagelijkse activiteiten met meer vertrouwen kunt blijven doen, sta je letterlijk een stuk steviger in je schoenen!”

In de volgende blogs gaat David dieper in op het revalidatieproces bij protheses en wat wij kunnen leren van Zwitsers. Mis ze niet!

Over David

David de Munnik (MSc) is manueel en fysiotherapeut. Na ruim tien jaar in Nederland in de gezondheidszorg te hebben gewerkt, heeft hij de sprong in het diepe gemaakt en is hij bij een vooraanstaande praktijk in Meilen, Zwitserland aan de slag gegaan. In zijn vrije tijd ontdekt hij de schitterende Zwitserse bergwereld op ski’s, met de mountainbike of gewoon te voet.

Op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten?

 

Misschien ook interessant voor jou